Krašto kulinarinis paveldas

Krašto kulinarinis paveldas

Raubonių kaimo bendruomenė stengiasi atgaivinti senąsias krašto kulinarines tradicijas – šaunios bendruomenės gaspadinės raito aukštaitiškus virtinius. Mūsų krašte jie vadinami „virtieniais“ ir nuo seno verdami sočiai pamaitinti šeimą ar net svečius pavaišinti. Visų mėgstami, nes gaminami su įvairiais įdarais: bulvėmis, varške, grybais, mėsa, plaučiais. Mėgstantys „stipriau“ pavalgyti,  virtinius valgo su pakepintų lašinukų ir svogūnų padažu, galvojantys apie liekną figūrą – renkasi sviesto ir grietinės  padažą. Prie virtinių, kuriuos bendruomenės gaspadinės verda įvairių švenčių metu, visada sustoja eilutė norinčių jų paragauti. Besidomintiems, gaspadinės kaskart išsamiai papasakoja apie jų gaminimą ir siūlo patiems pamėginti suraityti virtinuką.

Prisiminti savo krašto kulinarinį paveldą paskatino 2003 metais Vilniuje vykusios dainų šventės organizatorių  prašymas atvežti ne tik savo krašto folklorą, bet pristatyti ir kulinarinį paveldą.  Tada pirmą kartą raubonietės savo suraitytais virtinukais vaišino vilniečius ir sostinės svečius. Patys populiariausi buvo „lašinėti virtieniai“. Visi jais labai stebėjosi ir gardžiai valgė, net prašė pakartoti. Tą kartą neliko nei  „varškėtų“ nei „bulvėtų“ virtienių, visus skaniai suvalgė. Virtinius teko virti Panevėžio ir Pasvalio miesto šventėse, Klaipėdos rajone Karklėje vykusiame Lietuvos bendruomenių sąskrydyje bei mūsų rajone įvairių švenčių metu.

2018 metais Raubonių bendruomenės „virtieniai“ buvo pristatyti Pasvalio krašto kulinarinėse varžytuvėse, kurias miesto šventės metu suorganizavo rajono bendruomenių sąjunga ir Pasvalio kraštiečių bendrija. Tąkart laimėta antroji vieta. Po šių varžytuvių jose dalyvavusios bendruomenės nutarė bendradarbiauti ir Pasvalio krašto kulinarinį paveldą populiarinti bei pristatyti plačiau. Sutarė dalintis sukaupta patirtimi perduodant kultūrines ir kulinarines tradicijas rengiant edukacinių programų pristatymus ir kulinarinius užsiėmimus bendruomenėse. Tais pačiais metais Raubonių bendruomenė kartu su Namišių, Atžalyno ir Daujėnų bendruomenėmis parengė paraišką projekto „Partnerystės įgūdžiai per kulinarinio paveldo patirtį“ įgyvendinimui. Ją pateikė Pasvalio rajono vietos veiklos grupei. Finansavimas buvo gautas ir 2019 metais projektas pradėtas įgyvendinti. Jo lėšomis buvo įrengta bendruomenės virtuvė, kurioje vyks edukacinė programa „Raubonių virtienė“. Jos metu bus pristatomas mūsų krašto kulinarinis paveldas – virtiniai. Edukacijų dalyviai sužinos viską apie šį patiekalą, išmoks jį pasigaminti ir skaniai suvalgyti. Kviečiame visus paragauti skaniausių pasaulyje virtienių!

Mūsų edukacijose galite ne tik skaniai ir sočiai pavalgyti, bet ir pasiklausyti tradicinės aukštaitiškos muzikos – nuostabių armonikos garsų. Niekur neskubant, kai norisi pabendrauti, pasikalbėti, padainuoti, o gal net pasišokti!

Dėl edukacijų galima kreiptis telefonu +370 (680) 10 366 – Gražina.

Nuotraukoje: iš kairės Zita Baltrušiūnienė, Birutė Simsonienė, Gražina Paškevičienė, Lidija Zagorskienė, Salvinija Mackutė.

NUOTRAUKŲ GALERIJA: